Forszmak

Ocena:

4.51 (177)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Forszmak to gęsta zupa z mięsem i warzywami. Jest rozgrzewającą ucztą dla mięsożerców, przygotowaną z wysokiej jakości kiełbasy, wołowiny, wieprzowiny i boczku. Całość w smaku przypomina gulasz, jednak danie jest o wiele bardziej rozbudowane i pełne ciekawych niuansów smakowych. Mięsny pomidorowy forszmak nie może obyć się bez warzyw: pieczarek, papryki, cebuli i ogórków kiszonych.

Składniki:

  • woda  1.5 l

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  4 szt.

  • wołowina  250 g

  • karkówka wieprzowa  350 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • mąka  15 g

  • olej rzepakowy  30 g

  • boczek wędzony  250 g

  • kiełbasa drobiowa  400 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  4 ząbki

  • czerwona papryka  250 g

  • pieczarki  200 g

  • słodka papryka  5 g

  • papryka ostra  5 g

  • papryka wędzona  5 g

  • majeranek  5 g

  • koncentrat pomidorowy  45 g

  • kiszone ogórki  200 g

Forszmak - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zagotowanie wody na forszmak: wstawiamy ją w dużym garnku. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

  • Krok 2:

    Przygotowanie mięsa: wołowinę i wieprzowinę myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Posypujemy solą i pieprzem, oprószamy mąką.

  • Krok 3:

    Obsmażanie mięsa: rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy na nią przygotowane mięso i obsmażamy je w wysokiej temperaturze ze wszystkich stron. Zarumienione mięsne kawałki przekładamy do garnka z wodą.

  • Krok 4:

    Boczek i kiełbasa: kroimy je na kawałki – wędzony boczek w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Na patelni po smażeniu mięsa, kolejno podsmażamy boczek, a następnie pokrojoną kiełbasę. Obydwa składniki dokładamy do garnka.

  • Krok 5:

    Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w kostkę. Na tę samą patelnię (po smażeniu mięsa) dolewamy olej i smażymy na niej cebulę przez ok. 10 min, aby była szklista. Obieramy czosnek i kroimy go w plasterki. Dokładamy go na patelnię i mieszamy z cebulą. Smażymy razem przez ok. 2 min i przekładamy do garnka.

  • Krok 6:

    Kolejne warzywa: paprykę i pieczarki wrzucamy dalej na tę samą patelnię – umyte i pokrojone w kostkę (małych pieczarek nie musicie kroić). Smażymy przez ok. 10 min, po czym przekładamy do garnka.

  • Krok 7:

    Gotowanie: zupę forszmak mieszamy i gotujemy pod przykryciem jeszcze przez ok. 25 min. Po tym czasie dodajemy przyprawy: słodką, ostrą i wędzoną paprykę oraz majeranek.

  • Krok 8:

    Ostatnie dodatki: gdy wszystkie składniki w zupie są już miękkie, dodajemy 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego. Ogórki kiszone kroimy w paski i również wrzucamy do zupy. Mieszamy i sprawdzamy, czy jest dobrze doprawiona. W razie potrzeby dosypujemy sól i pieprz.

Porady

  • Do forszmaku pasują różne rodzaje mięsa. Możecie wybrać rostbef i karkówkę lub mięso z łopatki wieprzowej.
  • Zwróćcie uwagę na jakość kiełbasy. Forszmak lubi różnorodność, więc – dla odmiany – kiełbasa może być drobiowa.
  • Większe pieczarki należy dodatkowo obrać ze skórki, małe wystarczy umyć.
  • Forszmak gotujemy na małej mocy palnika.
  • Zupę można zabielić śmietaną. Na podaną porcję wystarczą 2 łyżki śmietany 18% (ok. 30 g).
  • Forszmak możecie wielokrotnie podgrzewać.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Forszmak lubelski

W 2010 roku forszmak został wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego. Danie z Lubelszczyzny przygotowywane jest z różnych rodzajów mięsa. Ma konsystencję gulaszu i ostro-kwaśny smak. Podawane jest w wydrążonym chlebie lub w koszyczkach z ciasta naleśnikowego.

O forszmaku mówi się, że powstaje ze składników, które pozornie do siebie nie pasują, jednak w efekcie końcowym tworzą spójną i wyjątkowo smaczną całość.

Zupa forszmak – z czym podawać?

Forszmak to danie jednogarnkowe, które właściwie już samo w sobie jest kompletne. Wystarczy więc wlać zupę do bulionówek i podać z niewielkimi dodatkami:

  • posiekaną natką pietruszki,
  • świeżym pieczywem
  • lub grzanką z żółtym serem.

Możecie także zaserwować forszmak w charakterze gulaszu. Gęste mięsno–warzywne danie będzie doskonale smakować z:

Forszmak niemiecki

W kuchni niemieckiej znane jest danie o podobnej nazwie – „Vorschmack” lub „Vorgeschmack”. Jest to jednak zupełnie inna potrawa. Ma ona formę zapiekanki ziemniaczanej z mięsem i serem. Podawana jest na ciepło, np. z dodatkiem smażonej cebuli.

Pod nazwą forszmak można natknąć się także na potrawę ze śledzia i ziemniaków. Danie w tej formie ma rodowód żydowski, a w języku jidysz „forszmak” oznacza po prostu „przystawkę”.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne