Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 8 minut
Porcja: 500 kcal
Składniki na 6 porcji
Składniki:
kg brukselki
łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
łyżeczka cukru
1/2 kg sera pleśniowego typu rokpol
200 ml słodkiej śmietany
10 dag włoskich orzechów
Fondue z brukselką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Brukselkę blanszować przez 7–8 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem octu i cukru. Odcedzić, ostudzić. Ułożyć na talerzu.
Ser rozpuścić w naczyniu do fondue. Dodać śmietanę i drobno posiekane orzechy. Całość dalej podgrzewać. Brukselkę nadziewać na widelczyki i zanurzać w gorącej masie serowo-śmietanowej.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!