Focaccia z ziołami

Zamiast tradycyjnego chleba, inspirujemy się Włochami i pieczemy płaską focaccię z ziołami.

focaccia

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 179 głosów)

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • łyżeczka suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 130–150 ml ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • szczypta suszonych ziół prowansalskich
  • sól gruboziarnista do posypania

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200°C. Do przesianej mąki dodajemy drożdże, sól i oliwę. Stopniowo wlewając wodę, wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Palcami robimy na placku wgłębienia, skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami i grubą solą. Pieczemy ok. 20 min, do lekkiego zrumienienia.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Porady

Zobacz także: włoskie sery z gwarancją DOP, czyli jakość i smak w jednym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy