Focaccia z orzechami

Przygotowanie: 15 minut Pieczenie: 25 minut Porcja: 390 kcal

focacciaPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
390.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 159 głosów)

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • po łyżce posiekanego rozmarynu i szałwii
  • masło do formy
  • sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże wymieszać z 200 ml letniej wody. Mąkę przesiać do miski, oprószyć szczyptą soli, wlać drożdże i 5 łyżek oliwy, zmiksować.
  • Miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Ciasto zagnieść z orzechami i ziołami, rozwałkować. Ułożyć na posmarowanej masłem blasze. Łyżeczką zrobić dołki, skropić resztą oliwy. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut. Focaccię piec 25 minut w temp. 200°C.

Kalorie: 390.00

Porady

Zobacz też przepis: Focaccia z rozmarynem i solą morską

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy