Focaccia z oliwkami i oregano

Bardzo smaczna przekąska z oliwkami.

focacciaPrzekąski

Czas przygotowania:
70 min.
Ocena:

(średnia 4.35 z 153 głosów)

Składniki:

  • 500 gram mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 dag drożdży
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wytrawnego białego wina
  • 15 dag czarnych oliwek bez pestek
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli.
  • ciepła woda
  • 1 jajko
  • oregano suszone.
  • szklanka =250 ml

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z cukru, rozkruszonvch drożdży, łyżki maki i szklanki ciepłej wody zrobić rozczyn. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać oliwę z oliwek, rozczyn, wino i łyżką zarabiać ciasto.
  • Następnie dodać pokrojone oliwki i zagnieść ciasto.Jeżeli ciasto będzie rzadkie dodać trochę mąki, jeżeli gęste trochę wody. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i jeszcze raz zagnieść.
  • Blaszkę wysmarować oliwą z oliwek wyłożyć ciasto i posmarować rozbełtanym jajkiem a następnie wierzch posypać oregano.
  • Piec w 180 st C około 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy