Focaccia z oliwkami

Chrupiąca, pachnąca oliwkami focaccia na zakwasie

focaccia

Czas przygotowania:
650 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 194 głosów)

Składniki:

  • Zaczyn płynny
  • 30 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 150 g mąki pszennej chlebowej 650
  • 180 g wody
  • Ciasto chlebowe
  • 360 g płynnego zaczynu
  • 360 g letniej wody
  • 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
  • 630 g mąki pszennej chlebowej 650
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g czarnych oliwek osuszonych, przekrojonych na pół

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie składniki płynnego zaczynu mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin.
  • Po tym czasie łączymy płynny zakwas z pozostałymi składnikami chleba, oprócz oliwek.
  • Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na 1-wszym biegu i kolejne 3 minuty na 2-gim biegu. Dodajemy oliwki (garść oliwek odkładamy do położenia na cieście) i wyrabiamy ręcznie.
  • Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W tym czasie powinnyśmy je dwukrotnie odgazować.
  • Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części, z każdej formujemy focaccię i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Focaccia powinna być nieco grubsza niż pizza. Wierzch smarujemy obficie oliwą z oliwek, dekorujemy odłożonymi oliwkami i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. Po tym czasie w cieście robimy małe dołki opuszkami palców.
  • Piekarniku nagrzewamy do 220 stopni. Pieczemy focaccię przez około 20, do momentu kiedy będzie rumiana.

Porady

Zobacz też: Focaccia z ziołową frittatą i grillowanymi szparagami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy