Focaccia z nadzieniem

Przepis na pyszne włoskie danie

focacciaDania główne

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 143 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 2,5 dag świeżych drożdży lub 1,2 dag suszonych
  • 500 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • 10 dag roztopionego tłuszczu wieprzowego
  • 20 dag pancetty (boczku) pokrojonego w drobną kostkę
  • smalec do formy
  • 6 jajek na twardo pokrojonych w plasterki
  • 25 dag pikantnej kiełbasy pokrojonej w plasterki
  • 20 dag pecorino startego w cienkie plasterki
  • roztrzepane jajko

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mąkę mieszamy z drożdżami, ciepłą wodą i solą, zagniatamy do momentu uzyskania elastycznej konsystencji. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Dobrze wyrobione ciasto kładziemy na blacie, rozdzielamy pośrodku i wgniatamy, aby powstało zagłębienie. Dodajemy roztopiony tłuszcz wieprzowy. Zagniatamy ponownie, aż ciasto uzyska elastyczną i jedwabistą konsystencję. Wkładamy z powrotem do miski i pozostawiamy w  ciepłym miejscu, by znowu wyrosło. Rozwałkowujemy połowę ciasta i wykładamy nim okrągłą blachę, nasmarowaną smalcem. Na ciasto kładziemy boczek, plasterki jajek, kiełbasę i cieniutkie plasterki pecorino. Przykrywamy pozostałym
  • ciastem i uszczelniamy połową rozmąconego jajka. Pieczemy 30 min w temp. 180°C, aż ciasto stanie się złotobrązowe.
  • Zobacz podobne przepisy : Rigatoni z bakłażanem i pomidorami
  • Risotto z owocami morza
  • Stek wołowy z pesto i polentą
  • Kurczak pieczony z białą fasolą
  • Pizza z prosciutto i zielonymi liśćmi
  • Pierożki z suszonymi pomidorami

Porady

Zobacz też przepis: Focaccia z rozmarynem i solą morską

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy