Focaccia z nadzieniem
Focaccia z nadzieniem - Przepis na Focaccia z nadzieniemPrzepis na pyszne włoskie danie

focacciaDania główne
- Czas przygotowania:
- 180 min.
- Dla ilu osób:
- dla 10 osób
Ocena:
(średnia 4.48 z 143 głosów)
Składniki:
- 1 kg mąki
- 2,5 dag świeżych drożdży lub 1,2 dag suszonych
- 500 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 10 dag roztopionego tłuszczu wieprzowego
- 20 dag pancetty (boczku) pokrojonego w drobną kostkę
- smalec do formy
- 6 jajek na twardo pokrojonych w plasterki
- 25 dag pikantnej kiełbasy pokrojonej w plasterki
- 20 dag pecorino startego w cienkie plasterki
- roztrzepane jajko
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- Mąkę mieszamy z drożdżami, ciepłą wodą i solą, zagniatamy do momentu uzyskania elastycznej konsystencji. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Dobrze wyrobione ciasto kładziemy na blacie, rozdzielamy pośrodku i wgniatamy, aby powstało zagłębienie. Dodajemy roztopiony tłuszcz wieprzowy. Zagniatamy ponownie, aż ciasto uzyska elastyczną i jedwabistą konsystencję. Wkładamy z powrotem do miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu, by znowu wyrosło. Rozwałkowujemy połowę ciasta i wykładamy nim okrągłą blachę, nasmarowaną smalcem. Na ciasto kładziemy boczek, plasterki jajek, kiełbasę i cieniutkie plasterki pecorino. Przykrywamy pozostałym
- ciastem i uszczelniamy połową rozmąconego jajka. Pieczemy 30 min w temp. 180°C, aż ciasto stanie się złotobrązowe.
- Zobacz podobne przepisy : Rigatoni z bakłażanem i pomidorami
- Risotto z owocami morza
- Stek wołowy z pesto i polentą
- Kurczak pieczony z białą fasolą
- Pizza z prosciutto i zielonymi liśćmi
- Pierożki z suszonymi pomidorami
Porady
Zobacz też przepis: Focaccia z rozmarynem i solą morską
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
35 min.

Zamiast tradycyjnego chleba, inspirujemy się Włochami i pieczemy płaską focaccię z ziołami.
Focaccia z ziołami
Czas przygotowania:
15 min.

Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 25 minut
Porcja: 390 kcal
Focaccia z orzechami
Czas przygotowania:
240 min.

Focaccia- przepis podstawowy, idealny do modyfikowania. Pyszna rzekąska na imprezy.
Domowa Focaccia
Czas przygotowania:
100 min.

Tym razem focaccię robimy inaczej. Dodajemy do niej pasternak i papryczkę jalapeno - jeśli lubicie pikantne dania, śmiało dorzućcie jej jeszcze więcej!
Focaccia z pasternakiem
Poziom trudności:
Średni
Czas przygotowania:
650 min.

Chrupiąca, pachnąca oliwkami focaccia na zakwasie
Focaccia z oliwkami
Czas przygotowania:
30 min.

Chrupiąca, włoska focaccia to klasyk na kolację czy przekąskę przed głównym posiłkiem. Focaccia z rozmarynem to jedna z najczęstszych wariacji na temat tego przysmaku. Prosto i pysznie!
Focaccia z rozmarynem i solą morską
Czas przygotowania:
80 min.

pyszny
Bażant z nadzieniem
Czas przygotowania:
180 min.

Bardzo smaczny kurczak mojej mamy.