Flankstek faszerowany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W mięsie robimy kilka płytkich nacięć, układamy pomiędzy dwoma arkuszami folii i lekko rozbijamy lub najlepiej rozwałkowujemy na duży prostokąt. Mięso z jednej strony smarujemy olejem, oprószamy obficie solą i pieprzem, wewnętrzną stronę płata mięsa smarujemy kremowym serkiem. Na tym rozkładamy listki szpinaku i rozsypujmy suszone
pomidory. Mięso zwijamy szczelnie, korzystając z folii spożywczej. Wałek wkładamy do lodówki, aby mięso stężało i aby łatwo było pokroić je w 3–4-cm krążki. Usuwamy plastikową folię i nabijamy krążki w poprzek na wilgotne patyki do szaszłyków. Układamy je na ruszcie, skrapiamy olejem i octem balsamicznym. Grillujemy z każdej strony 4–5 min na średnim ogniu.
Komentarze