Flaczki z żołądków drobiowych

Smaczne flaczki dla tych którzy nie lubią wołowych ..

Zupydania mięsneflaczki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 175 głosów)

Składniki:

  • 700 gr żołądków drobiowych
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 udko kurze
  • przyprawa do flaków
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • owoce jałowca
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka kucharka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Udko oczyścić, dodać cebulę i marchewkę oraz kucharek i i sól, ugotować rosół. Wyjąć udko i marchewkę. Cebulę można wyrzucić albo przed ugotowaniem pokroić drobno.
  • Żołądki drobiowe oczyścić i ugotować z dodatkiem soli i ziela angielskiego i jałowca. Wyjąć, przestudzić i pokroić w paseczki, wrzucić do rosołu razem z pokrojoną marchewką i mięsem z udka. Zagotować, dodać przyprawę do flaków i majeranek, przyprawić solą i pieprzem.. Z masła i mąki zrobić zasmażkę i połączyć z flaczkami. posypać natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy