Flaczki z krewetkami

Połączenie flaczków cielęcych z krewetkami jest przepyszne- lekka modyfikacja przepisu K. Okrasy.

Dodany przez:

Flaczki z krewetkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 30 dag średnich krewetek
  • 40 dag oczyszczonych sparzonych cielęcych flaków
  • wywar wołowy
  • 1 średnią kość wołową
  • 1/2 małego selera
  • 1 średnią pietruszkę
  • 1 średnią marchewkę
  • 6 cm białej części pora
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 8-10 ziaren pieprzu
  • imbir w proszku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • masło i olej lub masło klarowane

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowujemy około 5 szklanek wywaru wołowego, dodajemy kość wołową, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty oraz połowę obranych, umytych i pokrojonych w 3-4 cm słupki warzyw. Gotujemy 20 minut. W tym czasie flaczki kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 10 minut, odcedzamy. Wywar przecedzamy, dodajemy pozostałe warzywa i gotujemy na wolnym ogniu. Krewetki czyścimy, przecinamy wzdłuż na pół lub pozostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z odrobiną oleju lub masło klarowane i przesmażamy pocięte flaczki. Po 2 minutach dodajemy krewetki oraz rozgnieciony czosnek i gdy krewetki zrobią się różowe, dorzucamy je do wywaru. W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wywaru. Doprawiamy do smaku roztartym w dłoniach majerankiem, imbirem, solą, pieprzem i chili, gotujemy jeszcze kilka minut.
obiad zupa krewetki flaczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze