Flaczki po włosku

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 1 godzina Porcja: 365 kcal

Zupydania mięsneflaczki

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
365 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 188 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mrożonych flaków wołowych (ugotowanych i pokrojonych w paski)
  • puszka drobnej fasolki (20 dag)
  • 20 dag kiełbasy (np. podwawelskiej)
  • 10 dag wędzonego boczku
  • cebula
  • marchew
  • łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki Ziarenek Smaku Uniwersalnych WINIARY
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 goździki
  • 1/4 łyżeczki suszonej szałwii

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Flaki rozmrozić, opłukać i osączyć. Cebulę obrać. Boczek i cebulę drobno pokroić, zrumienić na patelni. Do dużego garnka włożyć flaki, boczek, cebulę, dodać koncentrat pomidorowy i goździki. Wsypać Ziarenka Smaku. Wlać szklankę wody, dusić około 30 minut. W miarę potrzeby uzupełniać wodę.
  • Marchew i seler obrać, opłukać, drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Czosnek obrać, posiekać i dodać do podsmażonych warzyw razem z kiełbasą pokrojoną na małe kawałki.
  • Wszystko smażyć 10 minut i włożyć do flaków. Dodać fasolę z zalewą, wsypać szałwię. Flaki gotować jeszcze ok. 20 minut. Jeśli odparuje za dużo płynu, dolać gorącej wody. Dosolić. Podawać z białym pieczywem.

Kalorie: 365

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy