Flaczki po Góralsku

góralskie flaczki mojego wykonania

Zupydania mięsneflaczki

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 157 głosów)

Składniki:

  • Flaczki wołowe (krojone lub całe) 400 do 500 g
  • marchewka 1szt.
  • pietruszka 1szt.
  • seler 1szt.
  • cebula 1sz.
  • czosnek 1 ząbek
  • papryka słodka mielona
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • magi
  • wegeta

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Flaczki umyć (niepokrojone pokrojić w drobne paseczki) włożyć do garnka i zalać gorącą wodą ,doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu.Po upływie 40 minut ocedzić flaczki z wody i ponownie zalać wodą gorąco i gotować dodając włoszczyzne (marchewka,pietruszka,seler,cebule przysmarzoną) tak gotujący się wywar przesypać jeszcze delikatnie wegetą i magi ,gotować do uzyskania miękkości flaczków.Gdy flaczki już będą miękkie pozostaje ostatni etap przygotowania zupy.Włoszczyznę wyciągnąć z wywaru ,gdy będzie za mało zupy dolać wody i gotować przez chwile ,wsypać paprykę słodką w takiej ilości która nada nam czerwony kolor zupy (ok.3 łyżki) dodać 2 lub 3 łyżeczki koncetratu pomidorowego ,po łyżce przypraw zioła i majeranek ,wcisnąc ząbek czosnku wszystko zagotować
  • Tak przyrzadzoną zupę podawać ze świeżym pieczywem lub ziemniakami z wody w całości

Porady

Zobacz też: Kuchnia góralska – co warto zjeść i dlaczego będąc na Podhalu

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy