Flaczki drobiowe

dla nie lubiących wołowych.Polecam.

Zupydania mięsneflaczki

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 201 głosów)

Składniki:

  • 1 kurczak ok 2kg
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 średni seler
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 3-4 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskiego
  • 100g.masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól,pieprz,magii,majeranek
  • imbir,gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kurę płuczemy pod bieżącą zimną wodą.Ostrym cienkim nożem luzujemy od kości.Następnie wrzucamy je do garnka ,zalewamy wodą dodajemy liścia i ziela ang.lekko solimy i gotujemy wywar ok.1 godz.W między czasie mięso z kury kroimy w cienkie paski.Podsmażamy na maśle.Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy, aż lekko się zrumieni.Dodajemy mąkę i robimy tzw.zasmażkę.Z wywaru wyjmujemy kości. Dodajemy potarte na tarce o grubych oczkach warzywa oraz podsmażone mięso,mieszamy.Doprawiamy do smaku.Gotujemy zupę jeszcze ok.20 min.na średnim ogniu.Porcjujemy na talerzach i podajemy z pieczywem.SMACZNEGO.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy