Flaczki drobiowe

dla nie lubiących wołowych.Polecam.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 6 głosów)

Składniki

  • 1 kurczak ok 2kg
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 średni seler
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 3-4 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskiego
  • 100g.masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól,pieprz,magii,majeranek
  • imbir,gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Kurę płuczemy pod bieżącą zimną wodą.Ostrym cienkim nożem luzujemy od kości.Następnie wrzucamy je do garnka ,zalewamy wodą dodajemy liścia i ziela ang.lekko solimy i gotujemy wywar ok.1 godz.W między czasie mięso z kury kroimy w cienkie paski.Podsmażamy na maśle.Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy, aż lekko się zrumieni.Dodajemy mąkę i robimy tzw.zasmażkę.Z wywaru wyjmujemy kości. Dodajemy potarte na tarce o grubych oczkach warzywa oraz podsmażone mięso,mieszamy.Doprawiamy do smaku.Gotujemy zupę jeszcze ok.20 min.na średnim ogniu.Porcjujemy na talerzach i podajemy z pieczywem.SMACZNEGO.
kurczak warzywa obiad zupa flaczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze