FLACZKI

bardzo smaczne, my nie lubimy zaklepywanych mąką, ale to nie problem, kto lubi może tak zrobić

Dodany przez:

FLACZKI

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 3 kg krojonych flaków
  • 1 kurczak,
  • ok 1 kg wołowiny b/kości
  • 4 marchewki,
  • 4 cebule,
  • pół selera,
  • 2 pietruszki,
  • 4 listki laurowe,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego,
  • 4 łyżki Vegety Natur
  • 2 kostki bulionowe drobiowe, można pominąć
  • 1 łyżeczka cukru,
  • trochę czosnku i soli morskiej czosnkowej,3 torebki przyprawy do flaków , trochę gałki muszkatołowej, kolorowego pieprzu oraz majeranek.

Przygotowanie

  1. Flaki obgotowuję w 4-5 wodach z dodatkiem soli, za każdym razem zmieniam wodę.
  2. Na koniec odcedzam i jeszcze raz przeglądam czy wszystkie są idealne.
  3. Oddzielnie gotuję rosół drobiowo- wołowy z warzywami i przyprawami, które już wymieniłam. Miękkie mięso wyjmuję z rosołu i kroję jak flaczki.
  4. Z warzyw pozostawiam tylko marchew, którą kroję w kosteczkę i wrzucam do rosołu.
  5. Teraz dodaję obgotowane flaki i doprawiam jeszcze do smaku. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki i majeranek.
  6. Nadwyżkę porcjuję i zamrażam, potem mam szybki obiadek:)
mięso obiad zupa flaczki mięso wołowe i drobiowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze