Flaczki

Flaczki- mięsne danie, które jada się nie tylko na weselu. U mnie flaczki bez dodatku mąki - rzadsze, ale równie smaczne! Polecam flaczki nie tylko na obiad.

Dodany przez:

FLACZKI

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 3 kg krojonych flaków
  • 1 kurczak,
  • ok. 1 kg wołowiny b ez kości
  • 4 marchewki,
  • 4 cebule,
  • pół selera,
  • 2 pietruszki,
  • 5 listki laurowe,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • trochę czosnku i soli morskiej czosnkowej, trochę gałki muszkatołowej, kolorowego pieprzu oraz majeranek

Przygotowanie

  1. Flaki obgotowuję w 4-5 wodach z dodatkiem soli, za każdym razem zmieniam wodę.
  2. Na koniec odcedzam i jeszcze raz przeglądam, czy wszystkie są idealne.
  3. Oddzielnie gotuję rosół drobiowo- wołowy z warzywami i przyprawami, które już wymieniłam. Miękkie mięso wyjmuję z rosołu i kroję jak flaczki.
  4. Z warzyw pozostawiam tylko marchew, którą kroję w kosteczkę i wrzucam do rosołu.
  5. Teraz dodaję obgotowane flaki i doprawiam jeszcze do smaku. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki i majeranek.
  6. Nadwyżkę porcjuję i zamrażam, potem mam szybki obiadek.
mięso obiad zupa flaczki mięso wołowe i drobiowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze