Fińska sałatka ziemniaczana

Ocena:

4.51 (160)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 3 osób

Perunasalaatti - przepis z kuchni fińskiej

Składniki:

  • 30 dag zimnych ugotowanych ziemniaków,
  • 80 g ogórków konserwowych,
  • pół jabłka,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 2 łyżeczki kaparów,
  • 200 - 250 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka musztardy,
  • pół łyzki soku z cytryny,
  • pół łyżki octu estragonowego, miodowo - jabłkowego lub białego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól, cukier, biały pieprz,
  • suszony czosnek,
  • ocet balsamiczny.

Fińska sałatka ziemniaczana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę posiekać w półplasterki, zalać octem balsamicznym i marynować na czas przygotowywania pozostałych składników. Wymieszać creme fraiche, musztardę, sok z cytryny, ocet oraz majonez. doprawić solą, cukrem i pieprzem oraz suszonym czosnkiem jeśli lubicie. Pokroić ziemniaki, ogórki i jabłka w plasterki, dodać osączoną cebulkę i kapary. Polać przygotowanym sosem. dokładnie wymieszać. Schodzić w lodówce godzinę przed podaniem.
  • Nasz blog: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http://grumko.blox.pl

Porady

Zobacz też: sałatka ziemniaczana z jajkiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne