Filety z flądry na porach

Ocena:

4.57 (168)

  • 10 min.
  • dla 4 osób

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 6 minut Porcja: 505 kcal Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 1 kg filetów z flądry
  • 1/2 cytryny
  • 2–3 pory
  • 2 marchewki
  • ząbek czosnku
  • SOS:
  • 25 dag masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Filety z flądry na porach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Filety z flądry skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut.
  • ■ Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać. Warzywa umyć. Por przeciąć wzdłuż na pół, odciąć końcówki i pokroić na 12-cm długości paski. Marchewki obrać i pokroić wzdłuż w słupki.
  • ■ Na spodzie specjalnego naczynia do gotowania na parze ułożyć przyprawioną rybę. Obłożyć ją warzywami i lekko oprószyć solą i pieprzem. Kuchenkę mikrofalową nastawić na funkcję gotowanie na parze. Warzywa należy gotować około 6 minut.
  • ■ SOS: masło sklarować i ubijać do uzyskania piany. Żółtka razem z winem przełożyć do metalowej
  • miski i w gorącej kąpieli wodnej ubić na jednolitą masę. Dodać masło, lejąc cieniutkim strumieniem,
  • i mieszać, aż powstanie gładka masa. Nie zagotowywać. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Warzywa wyłożyć na półmisek, polać sosem, na to poukładać kawałki ryby, przystroić marchewką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne