Filet z kurczaka z cebulą w sosie musztardowym

Pierś w sosie musztardowym z cebulą

dania mięsneSosy

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 172 głosów)

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 średnie cebule
  • 1 kubeczek śmietany 18% (mały)
  • ½ słoiczka musztardy miodowej
  • ½ cytryny
  • 1 opakowanie czosnku granulowanego
  • Pieprz, sól, opcjonalnie zioła prowansalskie
  • 1 serek topiony kremowy (prostokąt)
  • 1 szklanka ryżu
  • Masło/margaryna do smażenia
  • Szklanka bulionu lub rosołu
  • Cukier

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pierś umyć, obrać i podzielić na kotleciki (przeciąć na pół w poprzek i na pół wzdłuż), opruszyć pieprzem i solą i obficie czosnkeim, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na min. 1h
  • Mięso wyjąć z lodówki i podmażyć na dużym ogniu z niewielką ilością tłuszczu- 2-3 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni
  • Musztardę wymieszać z połową śmietany
  • Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka;
  • Na patelni rozgżać masło i podsmażyć cebulę aż będzie szklista, dodać 2 łyżeczki cukru i smażyć jeszcze chwilę, dolać bulion/rosół i musztardę wymieszaną ze śmietaną
  • Do sosu włożyć mięso i gotować na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut, doprawić
  • Pod koniec gotowania dodać serek topiony i gotować jeszcze 5-10 minut co jakiś czas mieszając
  • Podawać z ryżem ugotowanym „na sypko”
  • Uwaga:
  • Jeżeli sos wyjdzie zbyt kwaśny dodać cukru do smaku, można też nieco dopieprzyć, jeżeli nie lubimy mocno musztardowego sosu można dać więcej śmietany

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy