Filet z kurczaka w cieście francuskim

pyszne danie, zwłaszcza z czerwonym barszczykiem. Idealne na wszelkie uroczyste przyjęcia:)

dania mięsneZapiekanki

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.3 z 181 głosów)

Składniki:

  • 2 rolki świeżego ciasta francuskiego po 275 gram / z lidla lub stokrotki/
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 plastry sera żółtego gouda
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek
  • pieprz kolorowy
  • vegeta lub sól
  • jajko roztrzepane z odrobiną mleka
  • sezam

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pierś kurczaka rozdzielić wzdłuż na 2 filety. Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 plastry.
  • Otrzymamy 4 porcje, posmarować je olejem, oprószyć pieprzem i vegetą lub solą, odstawić.
  • W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić z odrobiną cukru i vegety.
  • Dodać pokrojone pieczarki, przesmażyć i pod koniec doprawić pieprzem i vegetą.
  • Odparować i wystudzić.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 st.
  • Ciasto rozwinąć, przekroić na pół, rozwałkować.
  • Podobnie zrobić z drugim ciastem/ przykryć, aby nie wysychało/
  • Na każdej porcji ciasta ułożyć porcję kurczaka, na niej farsz grzybowy.
  • Każdy plaster sera przekroić wzdłuż na pół i obie połówki sera ułożyć na kurczaku.
  • Po obu stronach kurczaka ponacinać ciasto w paski i zaplatać w warkocz
  • Wierzch posmarować jajkiem i posypać sezamem.
  • Ułożyć na pergaminie na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy