Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Ocena:

4.53 (142)

  • 35 min.
  • dla 1 osoby
Smażona pierś z kurczaka w sosie z kurkami.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka mięsna
  • 180 g kremowego mixu do sałatek, zup i sosów 12%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 15 dkg kurek

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Podzielone na porcje mięso oprószyć solą i pieprzem. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej i usmażyć. Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek usmażyć na oleju. Grzyby oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, dodać do cebuli. Grzyby usmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać do nich kostkę mięsna i kremowy mix, dokładnie wymieszać. Mąkę dodać do 1,5 szklanki zimnej wody, dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek. Wlać do sosu, wymieszać i zagotować. Usmażone mięso włożyć do przygotowanego sosu i chwilę razem dusić.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne