Faworkowe serca

deser na walentynki

Dodany przez:

Faworkowe serca

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
23 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 szkl. mąki
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • białko
  • tłuszcz do smażenia ( 1/2 oleju, 1/2 smalcu)

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy żółtka z masłem i śmietaną, dodajemy mąkę, cukier oraz ocet. Dokładnie wyrabiamy, przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Urabiamy kulkę, chowamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy po 2 serduszka na 1 ciastko, 1 mniejsze drugie większe. Sklejamy razem smarując białkiem. Smażymy na głębokim ogniu z obu stron. Następnie posypujemy cukrem pudrem.
Walentynki deser faworki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze