FAWORKI

Pracochłonne ale jakże smaczne!

DeseryfaworkiPrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 177 głosów)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka octu
  • olej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z mąki, żółtek, jajka, cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, śmietany, octu i soli zagniatamy ciasto. Jeśli cistao będzie za rzadkie możemy dodać więcej mąki, jesli za suche - więcej śmietany albo jajek.
  • Po wyrobieniu ciasto trzeba jeszcze przez kilka minut bić wałkiem, by nabrało jedwabistej konsystencji. Następnie ciasto wkładamy np. do miseczki nakrywamy talerzykiem i wkładamy na ok. 1h do lodówki.
  • Po godzinie ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy na paski (mniej wiecej 4x15cm). Każdy pasek nacinamy przez środek, a następnie jeden jego koniec przekładamy przez rozcięty środek, by ciasto było wywinięte.
  • Smażymy w głębokim tłuszczu (bardzo gorącym!) na złoty kolor z obydwóch stron. Wyciągamy faworki i kłaziemy na papierową serwetkę albo ręcznik papierowy.
  • Potem układamy na talerzu i obficie posypujemy cukrem pudrem :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy