FAWORKI

Pracochłonne ale jakże smaczne!

Dodany przez:

FAWORKI

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka octu
  • olej
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Z mąki, żółtek, jajka, cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, śmietany, octu i soli zagniatamy ciasto. Jeśli cistao będzie za rzadkie możemy dodać więcej mąki, jesli za suche - więcej śmietany albo jajek.
  2. Po wyrobieniu ciasto trzeba jeszcze przez kilka minut bić wałkiem, by nabrało jedwabistej konsystencji. Następnie ciasto wkładamy np. do miseczki nakrywamy talerzykiem i wkładamy na ok. 1h do lodówki.
  3. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy na paski (mniej wiecej 4x15cm). Każdy pasek nacinamy przez środek, a następnie jeden jego koniec przekładamy przez rozcięty środek, by ciasto było wywinięte.
  4. Smażymy w głębokim tłuszczu (bardzo gorącym!) na złoty kolor z obydwóch stron. Wyciągamy faworki i kłaziemy na papierową serwetkę albo ręcznik papierowy.
  5. Potem układamy na talerzu i obficie posypujemy cukrem pudrem :)
przekąska kolacja deser dla dzieci faworki karnawał chrust ostatki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze