Faworki

Ostatkowy deser

Dodany przez:

Faworki

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 5 żółtek [z białek zrobiłam bezę ;) ]
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyża octu lub spirytusu

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zagnieść aż powstanie jednolite ciasto, następnie ubić je wałkiem aż będzie gładkie i lśniące. Kawałki ciastka wałkować bardzo cienko i pociąć na paski, które potem naciąć na środku i przez nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
  2. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  3. Osączone chrusty ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.
  4. Smacznego :)
deser faworki chrust
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze