Faworki

Przygotowanie wg starego przepisu mojej babci

Dodany przez:

Faworki

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 5 żółtek,
  • 2 łyzeczki gęstej śmietany,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka octu, soku z cytryny lub alkoholu,
  • ok 1/2 kg tłuszczu do smażenia,
  • cukier puder i waniliowy do posypania

Przygotowanie

  1. Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto tak twarde jak na pierogi. Dobrze wyrobić, wybijać ciasto wałkiem tak długo, aż wytworzą sie pęcherzyki powietrza, a nastepnie pozostawić na 1- 2 godziny. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić na pasy o długości 10-12 cm i szerokości ok 2-3 cm. Naciąć wzdłuz przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć. Wkładac faworki na rozgrzany tłuszcz, gdy zarumienią się, przewracać je na drugą stronę. Po usmażeniu ułożyć na bibule dla osączenia, przełożyć na półmiski i posypać cukrem puderem wymieszanym z cukrem waniliowym
deser jajko mąka faworki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze