Faworki

Kruche wspaniałe faworki. Czego chcieć więcej?

Dodany przez:

Faworki

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 50 dag maki
  • 4 dag masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajo
  • 1,5 łyżki śmietany
  • pól łyżki octu (6%) lub spirytusu
  • Do smażenia:
  • 60 dag smalcu
  • Dekoracja:
  • cukier puder
  • wiśnie lub konfitura

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto, zbić wałkiem aż pojawią się pęcherze z powietrzem. Podzielić na części. Wałkować na grubość 1 mm. Kroić radełkiem na paski 3cm*12-15 cm. Naciąć każdy pasek po środku i przełożyć przez nacięcie koniec paska.
  2. W rondlu roztopić smalec z łyżką wody. Smażyć z obu stron. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
  3. Na róże wyciąć krążki różnej wielkości. Ponacinać końce i złączyć wszystkie krążki dociskając po środku. Smażyć jak faworki. Po usmażeniu udekorować wiśniami i cukrem pudrem.
deser faworki róże chrust
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze