Faworki z kaczych jajek

Faworki na kaczych jajach wychodzą wyjątkowo kruche.

Deseryfaworki

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 177 głosów)

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 2 dag cukru pudru
  • 3 dag masła
  • 2 kacze jaja
  • 1 łyżka octu 6- proc.
  • ćwierć szkl. śmietany 18%
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiać przez sito na stolnicy, dodać masło, cukier puder, jaja, sól i ocet. Wszystko dobrze wyrobić na gładką masę. Odstawić do odpoczęcia na ok. 30 min pod lnianą ściereczką.
  • Rozwałkować na placki grubości 1 mm, podsypując niewielką ilością mąki. Wycinać i formować faworki. W garnku rozgrzać olej i do gorącego wkładać przygotowane faworki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone odsączyć z tłuszczu papierowym ręcznikiem, przełożyć na półmisek i posypać zmieszanymi cukrami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy