Faworki po mojemu.

Przepis prosty i szybki a Faworki pyszne.

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 0,700kg mąki
  • 1 Jajko
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub amoniak
  • śmietana kwaśna 18
  • Olej i garnek do smażenia.

Przygotowanie

  1. Wsypuję do garnka lub miski mąkę jajko,spirytus proszek do pieczenia a śmietany na tyle by ciasto dało się zlepić.I wyrabiam gładkie ciasto.Do cista nie daje cukru gdyż podczas smażenia się pali.
  2. Gdy ciasto mamy gotowe wałkujemy na placek o grubości około 1,5-2cm tniemy na paski szerokości 4cm i tniemy na kawałki jak kopytka po skosie ale na duże kawałki wak by na środku każdego zrobić nacięcie i jeden koniec rogu z góry na dół wywijamy przez uf nacięcie.Tak postępujemy ze wszystkimi kawałkami.
  3. W garnku rozgrzewamy olej takiej ilości by faworki mogły pływać.Smażymy na złoty kolor.
  4. Gorące posypujemy cukrem pudrem i mieszamy tak by w całości wszystkie oblepiły się cukrem.
jajka przekąska kolacja deser dla dzieci śmietana faworki chrusty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze