Faworki po mojemu.

Przepis prosty i szybki a Faworki pyszne.

DeseryfaworkiPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 171 głosów)

Składniki:

  • 0,700kg mąki
  • 1 Jajko
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub amoniak
  • śmietana kwaśna 18
  • Olej i garnek do smażenia.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wsypuję do garnka lub miski mąkę jajko,spirytus proszek do pieczenia a śmietany na tyle by ciasto dało się zlepić.I wyrabiam gładkie ciasto.Do cista nie daje cukru gdyż podczas smażenia się pali.
  • Gdy ciasto mamy gotowe wałkujemy na placek o grubości około 1,5-2cm tniemy na paski szerokości 4cm i tniemy na kawałki jak kopytka po skosie ale na duże kawałki wak by na środku każdego zrobić nacięcie i jeden koniec rogu z góry na dół wywijamy przez uf nacięcie.Tak postępujemy ze wszystkimi kawałkami.
  • W garnku rozgrzewamy olej takiej ilości by faworki mogły pływać.Smażymy na złoty kolor.
  • Gorące posypujemy cukrem pudrem i mieszamy tak by w całości wszystkie oblepiły się cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy