Faworki domowe

Z podanych składników zagniatamy ciasto i mocno wybijamy wałkiem.

Dodany przez:

Faworki domowe

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 7 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • smalec do smażenia 2-3 kostki
  • cukier puder do posypania
  • mąka 2,5 szkl.
  • żółtka 5 sztuk
  • masło 1 łyżka
  • śmietana kwaśna 1/2 szkl
  • sól 1 szczypta
  • spirytus 1 łyżka p
  • roszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i mocno wybijamy wałkiem. Następnie cieniutko rozwałkowujemy, tniemy na prostokąty, a środek każdego nacinamy wzdłuż. Koniec ciasta przekładamy przez nacięcie, tworząc kokardkę. Na gorący smalec wkładamy faworki i smażymy na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
mąka żółtka smalec cukier puder spirytus
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze