Faworki domowe

Z podanych składników zagniatamy ciasto i mocno wybijamy wałkiem.

dodany przez: kivvi kivvi

faworki

Czas przygotowania:
20min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 207 głosów)


Składniki:

  • smalec do smażenia 2-3 kostki
  • cukier puder do posypania
  • mąka 2,5 szkl.
  • żółtka 5 sztuk
  • masło 1 łyżka
  • śmietana kwaśna 1/2 szkl
  • sól 1 szczypta
  • spirytus 1 łyżka p
  • roszek do pieczenia 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto i mocno wybijamy wałkiem. Następnie cieniutko rozwałkowujemy
  • tniemy na prostokąty
  • a środek każdego nacinamy wzdłuż. Koniec ciasta przekładamy przez nacięcie
  • tworząc kokardkę. Na gorący smalec wkładamy faworki i smażymy na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy