Faworki czyli chrusty

rozpływają się w ustach!

Dodany przez:

Faworki czyli chrusty

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 4 głosów)

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • łyżka wódki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromaty waniliowego
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto o konsystencji podobnej do kluskowego, wyrobić energicznie i stłuc porządnie wałkiem. podzielić na dwie części i kroić na paseczki szerokości ok 3cm i długości 6-7cm robiąc nacięcie pośrodku tak aby móc przełożyć jeden z końców faworka. Smażyć na złoty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem-nic prostszego:)
przekąska deser kruche faworki chrusty tradycyjne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze