moje_faworki

Moje Faworki

Ocena:

4.49 (164)

  • 30 min.
  • dla 8 osób

szybki i bardzo prosty przepis :).. Polecam

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 1 kostka masła miękkiego
  • 5 jaj
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • małą śmietanę 18
  • 1 szkl. cukru
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Moje faworki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • mąkę posiekać z masłem a następnie cukier utrzeć z jajkami , utarte jajka dodać do masy masłowej dodać śmietanę,proszek do piecz. , i cukier waniliowy i dokładnie ugnieść ciasto.
  • Ciasto ma mieć troszkę lżejszą konsystencję niż kruche ciasto,
  • gotowe ciasto wkładamy do szklanego naczynia i wkładamy do lodówki na godzinę .
  • Po godzinie wstawiamy olej na małym ogniu,
  • wyciągamy ciasto z lodówki dzielimy na 4 , i wałkujemy jak na makaron ,
  • ciasto kroimy w pasy o szerokości 3-4 cm , potem pasy dzielimy na mniejsze kawałki, nacinamy każdy pasek po środku i zawijamy, i mamy gotowe faworki do smażenia.
  • Smażenie:
  • rozgrzewamy olej na większej patelni najlepiej wok
  • wrzucamy po 3-4 faworki smażymy
  • gdy faworki się zarumienią przewracamy je na plecy :P
  • wyciągamy i posypujemy cukrem pudrem bądź czekoladą.
  • Smacznego!!! :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne