faworki babuni

Bardzo chrupiące z pęcherzykami

faworkiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 206 głosów)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • mała kwaśna śmietana
  • łyżka masła
  • łyżka cukru pudru
  • kieliszek alkoholu lub octu
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiać na stolnicę zrobić zagłębienie i wbić żółtka jajka
  • dołożyć łyżkę masła,cukier i wlać alkohol. Ciasto dobrze zagnieść a następnie zbić wałkiem 15min. wtedy są piękne pęcherzyki powietrza a faworek jest delikatny. Następnie na 30 min do lodówki wałkować ciąc paski 2 cm długości ok. 15 cm lub jak kto woli formować faworki i smażyć w głębokim tłuszcze. Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy