Faworki babuni

Każdy je zna są kruche i bardzo smaczne.

Deseryfaworki

Czas przygotowania:
90 min.
Kalorie:
310.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 147 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 10 żółtek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu lub wódki
  • 1 kg tłuszczu do smażenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1.Do mąki dodać żółtka,śmietanę,szczyptę soli,cukier,proszek do pieczenia,ocet albo wódkę.Nożem wymieszać wszystkie składniki,a następnie zagnieść-dokładnie tak,jak makaron.Cisto wybijać parę minut wałkiem,kilkakrotnie je składając,następnie odłożyć na pół godziny do lodówki.
  • 2.Wałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12-14 cm oraz szerokości 4 cm.W każdym pasku zrobić nacięcie.Jeden koniec przełóż przez otwór.Aby uchronić faworki przed obsychaniem przykryć je czystą,lekko wilgotną ściereczką.
  • 3.Ciastka smaż na złoty kolor ( nie kłaść do zbyt mocno rozgrzanego tłuszczu).Osączone z tłuszczu,posypać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią.

Kalorie: 310.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy