Faworki babuni

Każdy je zna są kruche i bardzo smaczne.

Dodany przez:

Faworki babuni

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Kalorie:
310 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 10 żółtek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu lub wódki
  • 1 kg tłuszczu do smażenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. 1.Do mąki dodać żółtka,śmietanę,szczyptę soli,cukier,proszek do pieczenia,ocet albo wódkę.Nożem wymieszać wszystkie składniki,a następnie zagnieść-dokładnie tak,jak makaron.Cisto wybijać parę minut wałkiem,kilkakrotnie je składając,następnie odłożyć na pół godziny do lodówki.
  2. 2.Wałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12-14 cm oraz szerokości 4 cm.W każdym pasku zrobić nacięcie.Jeden koniec przełóż przez otwór.Aby uchronić faworki przed obsychaniem przykryć je czystą,lekko wilgotną ściereczką.
  3. 3.Ciastka smaż na złoty kolor ( nie kłaść do zbyt mocno rozgrzanego tłuszczu).Osączone z tłuszczu,posypać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią.
deser dla dzieci faworki babuni
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze