Faworki

Faworki-osłoda na koniec karnawału.

Deseryfaworki

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 174 głosów)

Składniki:

  • 4żółtka
  • 3szkl mąki
  • 4-5łyżek kwaśnej śmietany
  • łyżeczka cukru pudru
  • pół łyżeczki soli
  • kieliszek spirytusu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z podanych składników wyrabiam ciasto. Trzeba je dobrze wygnieść i wybić drewnianym wałkiem, by faworki miały ładne pęcherzyki (idealny sposób na rozładowanie napięcia ;) ) Porcję ciasta rozwałkowuję bardzo cienko (rozwałkowuję tak, że miejscami ciasto się prześwituje). Radełkiem kroję paski, przecinam je i wywijam faworki. Smażę na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
  • Przy robieniu faworków najlepiej poprosić kogoś o pomoc. Ciasto nie może obeschnąć, dlatego dobrze, gdy jedna osoba robi faworki, a druga od razu je smaży.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy