Faworki

Faworki-osłoda na koniec karnawału.

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 3 głosów)

Składniki

  • 4żółtka
  • 3szkl mąki
  • 4-5łyżek kwaśnej śmietany
  • łyżeczka cukru pudru
  • pół łyżeczki soli
  • kieliszek spirytusu

Przygotowanie

  1. Z podanych składników wyrabiam ciasto. Trzeba je dobrze wygnieść i wybić drewnianym wałkiem, by faworki miały ładne pęcherzyki (idealny sposób na rozładowanie napięcia ;) ) Porcję ciasta rozwałkowuję bardzo cienko (rozwałkowuję tak, że miejscami ciasto się prześwituje). Radełkiem kroję paski, przecinam je i wywijam faworki. Smażę na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
  2. Przy robieniu faworków najlepiej poprosić kogoś o pomoc. Ciasto nie może obeschnąć, dlatego dobrze, gdy jedna osoba robi faworki, a druga od razu je smaży.
deser śmietana cukier puder faworki karnawał chrust
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze