Faszerowany bakłażan i towarzyszące mu papryki

Papryki faszeruję od zawsze ale bakłazana nigdy.. to był pierwszy raz i strzał w dziesiątke :)

Dodany przez:

Faszerowany bakłażan i towarzyszące mu papryki

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 torebka ugotowanego ryżu basmati
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 1 łyżeczka harissy w paście (moze byc odrobine wiecej)
  • oregano, natka pietruszki
  • sok z limonki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek aromatyzowna chilli z kolorowym pieprzem
  • mozzarella
  • 3 papryki

Przygotowanie

  1. Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wybieramy miąższ, solimy i odstawiamy na
  2. pół godziny, gdy puszczą sok płuczemy i osuszamy. Na patelnię wrzucamy drobno
  3. pokrojoną cebulkę i podsmażamy. Dorzucamy mięso mielone, wyciśnięty czosnek,
  4. obrane ze skórki i pokrojone drobno 2 pomidory, jak i miąższ z bakłażana (nie cały uzyłam) oraz ugotowany ryż. Wszystko podsmażamy na koniec dodajemy posiekane zioła, harissę sól i pieprz do smaku oraz sok z limonki. Nadziewamy farszem bakłażany, na góre układamy kawałki pomidorów bez skórki (moga byc z puszki krojone), układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Polałam wszystko oliwą z oliwek aromatyzowana chilli z kolorowym pieprzem.
  5. Zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut. Na wierzch na 10 minut przed koncem pieczenia kładziemy plastry mozzarelli az cudownie sie roztopią.
  6. Z farszu na bakłazany zostało mi jeszcze na 3 papryki ktore tak upieczone były o wiele smaczniejsze niz tradycyjnie gotowane, Równiez przed pieczeniem polałam je oliwą.
  7. Inspiracja issys.
warzywa kolacja zapiekanka Papryka bakłażan mięso mielone FASZEROWANIE
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze