Zawsze apetyczne-jako przekąska, przystawka, albo część zimnego bufetu.
Składniki:
Składniki: 4 pomidory,
1 pęczek cebuli dymki,
1 łyżka oleju roślinnego,
40 dag mieszanego mięsa mielonego,
1 pęczek natki pietruszki,
1 pęczek bazylii ,
1łyzeczka ostrej musztardy,
1 łyżeczka bułki tartej ,
1 jajko,
2 łyżka śmietany 30%,
1 łyżka masła,
sól i biały pieprz do smaku
Pomidory faszerowane z mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Dojrzałe pomidory umyć, ściąć spody, a miąższ wydrążyć łyżeczką. Spody i miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
2. Olej podgrzać na dużej patelni, dodać mięso mielone i smażyć na dużym ogniu tak długo, aż zacznie się lekko kruszyć. Dodać dymkę wraz z połową posiekanych pomidorów i smażyć prze 5 minut. Gdy farsz puści sok, poddusić nieco i lekko przestudzić.
3. zioła umyć i posiekać. dodać do farszu wraz z musztardą, bułką tartą i jajkiem. starannie wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
4. Pomidory napełnić farszem i ułożyć w żaroodpornej formie. Resztę pokrojonych pomidorów wymieszać ze śmietaną, przyprawić i włożyć do formy. Wszystkie pomidory obłożyć masłem. Piec w piekarniku przez około 25 minut w 180C.