Faszerowane pieczarki
Nie są za bardzo czasochłonne i można je przygotować nawet dwa dni wcześnie
Dodany przez:
22domcia22
Na ciepło
- Czas przygotowania:
- Kalorie:
- 155 kcal
- Porcje:
- 12 porcji
Ocena:
(średnia 0 z 0 głosów)
- Danie dietetyczne
Składniki
- 12 całych świeżych pieczarek
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka rozgniecionego czosnku
- 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki cebuli granulowanej
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
Przygotowanie
- 1.
- Nagrzać piekarnik do 175°C. Spryskać blachę do pieczenia tłuszczem w sprayu. Pieczarki oczyścić wilgotnym papierowym ręcznikiem. Ostrożnie usunąć nóżki, a następnie starannie je posiekać, odrzucając twarde końcówki.
- 2.
- Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek i posiekane nóżki pieczarek, i smażyć, aż cała woda wyparuje, uważając, by nie przypalić czosnku. Odstawić do wystygnięcia.
- 3.
- Kiedy grzyby ostygną, dodać do nich serek śmietankowy, parmezan, pieprz, cebulę granulowaną i pieprz cayenne. Masa powinna być bardzo gęsta. Przy pomocy małej łyżeczki obficie napełnić wszystkie kapelusze farszem. Ułożyć grzyby na przygotowanej blasze.
- 4.
- Piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku, aż kapelusze będą gorące, a pod nimi zacznie się tworzyć sos.
Komentarze