Faszerowane jajka i Pieczone pieczarki

Samo zdrowie na Wielkanoc i nie tylko.

Dodany przez:

Faszerowane jajka i Pieczone pieczarki

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 2-3 Garście pieczarki,
  • 1 Sztuka jajko,
  • 1 szczypta Papryka mielona (słodka),
  • 1 szczypta Sól,
  • 1 szczypta pieprz,
  • Tak aby zanurzyło się pół pieczar olej,
  • 3-6 Na osobę (Sztuki) pieczarki,
  • Kolejny przepis: na Pieczone Pieczarki,
  • 2 Szczypta dla smaku koperek lub natka pietruszki,
  • 1 łyżka majonez kielecki,
  • 1 szczypta Sól,
  • 1 szczypta pieprz,
  • 10-15 dkg szynka,
  • 10 Sztuk gotowane jajka,
  • Do obtoczenia bułka tarta

Przygotowanie

  1. Faszerowane jajka:
  2. Ugotowane i obrane jajka kroimy na połówki.
  3. Bierzemy 2 miseczki (na 2 farsze pieczarkowy i szynkowy chyba że ktoś robi jeden)
  4. I dzielimy równo do miseczek żółtka jajek np:
  5. 5 gotowanych jajek przekrojonych na pół daje 10 połówek wiec na miseczkę przypada 5 połówek żółtka.
  6. Przez maszynkę kręcimy szynkę lub ugotowane wcześniej pieczarki w zależności od farszu.
  7. Dodajemy to do żółtek solimy pieprzymy dodajemy natkę pietruszki lub koperek i majonez.
  8. Wszystko to mieszamy tak aby wszystkie składniki się dobrze wymieszały.
  9. Po czym na połówki jajek nakładamy farsz i zdobimy pietruszką lub koperkiem.
  10. Podawać na półmisku na przykład z ogórkami konserwowymi bądź kiszonymi.
  11. ---------------------------------------------------------------------------------------
  12. Pieczone Pieczarki:
  13. Pieczarki myjemy , obieramy , po czym jeszcze raz myjemy.
  14. Wybijamy jajko do miseczki lub talerza, mieszamy z pieprzem sola i papryka (zamiast soli można dać Vegete).
  15. Pieczarki maczamy w jajku a potem w bułce tartej .
  16. Rozgrzewamy patelnie z olejem.
  17. Na początku wystarczy ja rozgrzać dostatecznie aby wrzucony kawałeczek bułki tartej po prostu się smażył zmieniamy ogień na mniejszy żeby pieczarki się usmażyły a nie tylko podpiekły
  18. opiekamy z jednej strony na wolnym ogniu po czym przy przekręceniu dajemy czasu z ogniem i po prostu dopiekamy pieczarki z 2 strony na ładny brązowy kolor .
konkursy przekąska przepisy wielkanocne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze