Faszerowane jaja wielkanocne

Pyszne jajeczka z farszem pieczarkowo-pietruszkowym oraz z łososiem wędzonym i warzywami.

Przekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 154 głosów)

Składniki:

  • -jaja 11 sztuk
  • -natka pietruszki: 1/2 pęczka
  • -masło miękkie: 1/8 kostki
  • -pieczarki: 200 gram
  • -łosoś wędzony: 1 opakowanie (1 duzy płat)
  • -koperek: pół pęczka
  • -rzodkiewka: 4 sztuki
  • -rzeżucha: pół szklanki
  • -sól i pieprz do smaku
  • -majonez: 5 łyżek
  • -ketchup: 5 łyżek
  • -olej: 1 łyżka

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • 1.Jaja gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka.
  • 2.Pieczarki kroimy na plasterki i dusimy na łyzce oleju. Studzimy i mielimy. Sześć żółtek (resztę żółtek wykorzystujemy do czegoś innego)ucieramy z natką pietruszki, miękkim masłem i pieczarkami oraz solą i pieprzem na jednolitą masę, którą napełniamy połówki jajek.
  • 3.Łososia wędzonego kroimy na kawałki i nakładamy na farsz pieczarkowo-pietruszkowy. Rzodkiewkę kroimy na mniejsze części i układamy na rybie. Następnie wyciskamy na jajka troszeczkę ketchupu oraz majonezu. Na każdą połówkę jajka nakładamy większe kawałki koperku oraz całośc posypujemy rzeżuchą i lekko pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy