faszerowane jaja

Przystawka z jaj faszerowanych pieczarkami z dodatkiem szczypiorku , majonezu i szynki.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 6 jaj
  • 20 dkg pieczarek
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • posiekany szczypiorek,
  • 10 dkg szynki pokorojonej w drobną kostkę
  • przyprawy do smaku
  • 3 liście sałaty
  • 2 łyżki czerwonej surowej papryki pokrojonej w drobną kostkę

Przygotowanie

  1. Jaja ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie. Studzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, przekroić na połówki, wyjąć zółtka.
  2. Pieczarki oczyścić, umyć, lekko obgotować, ok 3-5 min z dodatkiem kucharka do smaku.Ostudzić, drobno pokroić.Do pieczarek dodać zółtka z ugotowanych jaj, garść szczypiorku, (ilość wg uznania), dodać majonez, musztardę i przyprawy (kucharek, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy).Wymieszać widelcem farsz starając się rozgnieść żółtka tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Białka jaj nadziewać masą pieczarkowo - jajeczną, nadając im łagodny wypukły kształt.
  3. Na półmisku ułożyć liście sałaty, na to płożyć faszerowane jajka, udekorować każde z nich kleksem z majonezu, posypując czerwoną papryką pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną szynką . Przed podaniem dobrze schłodzić.
przekąska pieczarki jaja szczypiorek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze