Faszerowane burgery

Przepis na kotlety ziemniaczane z szynką i żółtym serem- faszerowane burgery

Dodany przez:

Faszerowane burgery

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
250 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 75 dag ziemniaków
  • 3 żółtka
  • 3–4 łyżki tartej bułki
  • gałka muszkatołowa
  • maka do posypania blatu
  • 30 dag plastrów szynki
  • 20 dag plastrów żółtego sera
  • 3 jajka i tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia
  • garść rukoli
  • strąk czerwonej papryki
  • sól

Przygotowanie

  1. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  2. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  3. ■ Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudzone obrać, przepuścić przez maszynkę. Dodać żółtka, tartą bułkę, doprawić solą i gałką. Wyrobić masę (powinna pozostać klejąca).
  4. ■ Z masy formować na  posypanym mąką blacie kwadratowe placuszki. Na każdym położyć plaster szynki i sera, złożyć na pół, delikatnie zlepić brzegi. Rożki panierować w roztrzepanych jajkach i tartej bułce.
  5. ■ Usmażyć na złoto na gorącym oleju z obu stron. Gotowe ułożyć na liściach rukoli, udekorować pokrojoną papryką.
  6. Burgery można również faszerować serem pleśniowym, smażonymi pieczarkami, masą z białego sera na ostro jak na pierogi ruskie, wędzonym łososiem, albo filecikami anchois.
  7. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  8. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
obiad kolacja Papryka ziemniaki kotlety ziemniaczane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy