faszerowane bakłażany

uwielbiam pieczone bakłażany

Dodany przez:

faszerowane bakłażany

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1/2 szklanki kaszki kuskus
  • suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • bazylia
  • oliwa z oliwek
  • 30 g startego sera
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. bakłażany przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć,
  2. miąższ pokroić w kostkę, czosnek pokroić w plasterki,
  3. na oliwie podsmażyć czosnek, dodać miąższ bakłażana, smażyć kilka minut,
  4. pomidory pokroić w kostkę dodać na patelnie wymieszać, przyprawić, zdjąć z ognia,
  5. kuskus, zalać 1/2 szklanki wrzącej wody, odczekać kilka minut,
  6. do masy dodać kuskus, porwane liście bazylii i połowę parmezanu, wymieszać,
  7. do wydrążonych bakłażanów nałożyć po porcji masy, posypać pozostałym parmezanem i polać oliwą,
  8. piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 min
warzywa obiad bakłażan świat serów
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy