faszerowane_baklazany_z_zoltym_serem

Faszerowane bakłażany z serem

Ocena:

4.47 (187)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
Faszerowane bakłażany z serem

Składniki:

  • • 2 świeże bakłażany
  • • 2 główki czosnku
  • • 2 duże papryki – czerwona i żółta
  • • 200 g sera
  • • świeży koperek
  • • sól, pieprz
  • • oliwa z oliwek
  • • sok z 1 cytryny

Faszerowane bakłażany z serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bakłażany myjemy pod bieżącą woda i przekrajamy wzdłuż. Wydrążamy miękki miąższ, skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Następnie smarujemy oliwą z oliwek i układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową. Przygotowujemy farsz. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w plasterki. Papryki kroimy w drobną kostkę i dusimy na łyżce oliwy z oliwek aż zmiękną. Ser żółty również kroimy w kostkę. Nadzienie mieszamy z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wypełniamy wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone bakłażany posypujemy świeżą posiekanym koperkiem oraz startym serem żółtym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne