Zupa fasolowa z boczkiem

Ocena:

4.45 (150)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
Sycąca zupka

Składniki:

  • 250g drobnej fasolki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 150g boczku
  • majeranek
  • sól, pieprz biały

Zupa fasolowa z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Fasolkę przepłukać, zalać przegotowaną wodą, odstawić na noc. Następnego dnia wymienić wodę, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować do miękkości, dodać drobno pokrojoną marchewkę. Cebulę i boczek pokroić, podsmażyć bez dodatkowego tłuszczu aż tłuszcz się wytopi a cebula zarumieni. 1/3 fasoli przełożyć do drugiego garnka, zmiksować blenderem, włożyć do zupy. Dodać cebulę z boczkiem. Doprawić zupę solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Można dodać czosnek, granulowany lub świeży.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne