Fasolowa węgierska

pyszna zupa fasolowa z dodatkiem papryki....

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
125 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 179 głosów)

Składniki:

  • 20 dag fasoli
  • 8 szklanek wody
  • cebula
  • marchewka
  • nieduża pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1/2 strąka zielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • ew. 5 dag wędzonego boczku lub kiełbasy
  • 1/2 liścia laurowego
  • kilka ziaren pieprzu
  • mielona ostra papryka lub chilli
  • sól

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Fasolę namoczyć na całą noc, potem odlać wodę, nalać dwa litry świeżej, dodać pieprz, liść laurowy i jeśli zupa ma być na wędzonce – pokroić ją też i dołożyć. Gotować. Do na wpół miękkiej fasoli dodać pokrojone warzywa podsmażone na smalcu i paprykę. Gotować aż fasola zacznie się rozgotowywać. Posolić, wsypać chilli. Zupa powinna być dość pikantna, a nawet ostra, jeśli ktoś taką lubi.
  • Podawać z zacierkami: jajo zagnieść z mąką (3/4 szklanki) na twarde ciasto i skubiąc małe zacierki, wrzucać je do gotującej się zupy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy