Fasolka z orzechami

Przygotowanie: 50 minut Porcja: 390 kcal Składniki na 4 porcje

SałatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
50 min.
Kalorie:
390 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 175 głosów)

Składniki:

  • 45 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 10 dag wędzonego boczku
  • SOS:
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 posiekanej papryczki chili
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Fasolkę oczyścić, końce obciąć, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 20 minut. Odcedzić, ostudzić.
  • Sos: czosnek obrać, posiekać. Wymieszać z oliwą, octem winnym, natką, miodem i papryczką chili, przyprawić.
  • Fasolkę polać sosem, wymieszać, odstawić na 15 min.
  • Wędzony boczek pokroić w słupki. Orzechy grubo posiekać, podsmażyć na suchej patelni. Zdjąć. Wrzucić boczek, podsmażyć.
  • Boczek i orzechy dodać do fasolki, wymieszać, ewentualnie przyprawić do smaku.

Kalorie: 390

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy