Fasolka z cukinią i jajem

Pyszne,Polecam :)

Dania główne

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 179 głosów)

Składniki:

  • 200g fasolki żółtej szparagowej
  • 1 średnia (cienka) cukinia
  • 2 kurze jajka
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1 duży mięsisty pomidor
  • olej rzepakowy
  • Przyprawy wg.uznania
  • sól morska świeżo mielona,pieprz czarny świeżo mielony,Madras Curry-pikantna mieszanka przypraw w stylu indyjskim

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z fasolki obcinamy końcówki,myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości-odcedzamy.
  • Cukinię myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie paseczki o długości mniej więcej co fasolka.
  • Umytego i osuszonego pomidora kroimy w ósemki.
  • Na większej patelni rozgrzewamy olej.Wrzucamy cukinię,lekko ją doprawiamy solą i smażymy do lekkiego zwiędnięcia.
  • Następnie dodajemy fasolkę i pomidora. Doprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami i smażymy na małym ogniu około 6-7 minut.
  • Po upływie tego czasu robimy dwa wolne miejsca w które wbijamy jajka. Całość posypujemy szczypiorkiem i jeszcze świeżo mielonym pieprzem,przykrywamy pokrywką i smażymy do ścięcia się białek i gotowe.
  • Podajemy solo lub z czym lubimy.
  • Smacznego :-)

Porady

Zobacz też: Fasolka szparagowa z masłem i ziołami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy