Fasolka szparagowa z pieczarkami

Pyszna fasolka szparagowa z pieczarkami.

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 156 głosów)

Składniki:

  • 20 dag fasolki szparagowej żółtej
  • 20 dag fasolki szparagowej zielonej
  • 10 dag kiełków fasoli
  • 15 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z zielonej i żółtej fasolki obcinamy końcówki, strączki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i dokładnie osączamy na sicie.Odstawiamy, by fasolka ostygła.Jeśli strąki są długie, możemy je pokroić na mniejsze kawałki.
  • Oczyszczone pieczarki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i po ostudzeniu kroimy w plasterki lub w ćwiartki.Dodajemy do fasolki, posypujemy kiełkami.
  • Czosnek przepuszczamy przez praskę, dokładnie mieszamy z olejem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.Sosem polewamy fasolkę z pieczarkami,mieszamy i podajemy.Doskonale smakuje z ryżem na sypko jako danie obiadowe, ale fasolkę można też podawać z pieczywem, na przykład na kolację.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy