Fasolka szparagowa po bolońsku

Fasolka szparagowa po bolońsku to niemal klasyczny przepis. Aromatyczny sos, smakowite warzywa stanowią idealną propozycję na obiad. Zamiast makaronu występuje fasolka szparagowa. Wersja bazowa na to danie jest wegetariańska, ale zamiast oliwy można użyć do podsmażania boczek - tłuszcz wytopiony z mięsa doda aromatu i smaku. Wypróbuj przepis na fasolkę szparagową po bolońsku.

Dania główne

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 159 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Cebulę obieramy i siekamy, tak samo jak czosnek. Pomidory sparzamy, kroimy i przecieramy przez sito - możemy też wybrać jakościową gotową pulpę pomidorową, ale w sezonie na pomidory sos boloński lepiej przygotować ze świeżych warzyw. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Pieczarki kroimy w ćwiartki, seler na kawałki.
  • 2.W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy trochę oliwy. Wrzucamy cebulę, szklimy, dodajemy czosnek, po minucie – marchewkę, a kiedy zmięknie – pieczarki i seler. Dusimy razem ok. 5 min, dokładamy pomidory, oprószamy cukrem, dusimy aż się rozpadną. Wlewamy bulion, przyprawiamy, dusimy bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.
  • 3.W międzyczasie w lekko osolonym i ocukrzonym wrzątku gotujemy fasolkę, odcedzamy, układamy na talerzu i polewamy sosem. Posypujemy startym parmezanem i opcjonalnie listkami oregano.

Porady

Fasolka szparagowa po bolońsku to pomysł, jak połączyć dobrze znaną na letni obiad żółtą fasolkę szparagową z włoskim, klasycznym sosem. Połączenie ziół, aromatycznych pomidorów i włoszczyzny sprawi, że to propozycja prosta, a jednocześnie nie banalna. Wersja według powyższych składników fasolka szparagowa po bolońsku opcja dla wegetarian - bez mięsa. Jeśli jednak mamy ochotę na mięsny akcent zamiast oliwy potrzebne będzie 100 g wędzonego boczku, drobno pokrojonego. Kilka chwil na suchej, rozgrzanej patelni sprawi, że z boczku wytopi się tłuszcz, który idealnie wzbogaci warzywny sos. Zobacz też przepis na: cytrynowa pasta z fasolką szparagową. Jeśli jednak zależy nam na wersji dietetycznej dania - postawmy na same warzywa, a fasolkę ugotujmy na parze np. w parowarze.

Notka redakcyjna

Fasolka szparagowa - przepisy

Fasolka szparagowa w sezonie to jeden z prostszych pomysłów na obiad. Smakuje doskonale tradycyjnie - fasolka szparagowa z bułką tartą, czyli klasyka na wakacyjne danie. Pyszna będzie też zupa z fasolką szparagową - idealna na nawodnienie i porcję witamin w jednym daniu. Przepisy na fasolkę szparagową znajdziemy w różnych kuchniach świata - jak w powyższym przepisie na fasolkę szparagową po bolońsku widać włoskie klimaty, tak w innych przepisach znajdziemy nuty kuchni azjatyckiej, hiszpańskiej czy amerykańskiej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy