Fasolka szparagowa po bolońsku

Fasolka szparagowa po bolońsku to niemal klasyczny przepis. Zamiast makaronu występuje fasolka szparagowa. Wypróbuj przepis na fasolkę szparagową po bolońsku.

Dania główne

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 159 głosów)

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej żółtej
  • na sos: oliwa lub 100 g wędzonego boczku, drobno pokrojonego
  • duża słodka cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 500 g pomidorów, bez skóry i pestek, posiekanych
  • duża marchewka, starta na średnich oczkach
  • 200 g małych pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • do smaku: sól, pieprz, cukier, suszona bazylia, oregano, tymianek
  • tarty parmezan
  • świeże oregano

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy trochę oliwy lub wytapiamy boczek. Wrzucamy cebulę, szklimy, dodajemy czosnek, po minucie – marchewkę, a kiedy zmięknie – pieczarki i seler. Dusimy razem ok. 5 min, dokładamy pomidory, oprószamy cukrem, dusimy aż się rozpadną. Wlewamy bulion, przyprawiamy, dusimy bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.
  • W międzyczasie w lekko osolonym i ocukrzonym wrzątku gotujemy fasolkę, odcedzamy, układamy na talerzu i polewamy sosem. Posypujemy parmezanem i listkami oregano.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Porady

Zobacz: cytrynowa pasta z fasolką szparagową


 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy