FASOLKA PO BRETOŃSKU

http://www.pysznygar.blogspot.com/2011/01/fasolka-po-bretonsku.html

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 3 głosów)

Składniki

  • fasolka biała typu Jaś ok 1kg
  • kiełbasa zwyczajna 0,5kg
  • boczek surowy lub parzony 0,5 kg
  • 2 średnie cebule
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól, pieprz, papryka słodka suszona
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek lub 2 male puszek
  • mąka ok 3- 4 łyżek.

Przygotowanie

  1. WYKONANIE: fasole przepłukać i zalać przegotowaną ostudzoną wodą , której musi być przynajmniej dwa razy tyle co fasoli. Pozostawić do namoczenia najlepiej na całą noc, gotować w tej samej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela, aż zmięknie. Dodać sól. Kiełbasę, boczek i cebule pokrojone w kostce usmażyć i połączyć z fasolką. Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę i majeranek , pieprz { można dodać też odrobinkę czosnku 1 ząbek, lub trochę czosnku suszonego do smaku}.Z zimnej wody i maki zrobić zawiesinę i nią zagęścić potrawę uważając by dobrze ją rozprowadzić tak by się nie zrobiły grudki. Można tez w celu zagęszczenia łyżką cedzakową wyłowić z garnka { oczywiście na samym początku gdy tylko fasola będzie miękka} nieco fasolki zblędować ją po czym wrzucić z powrotem już taką przetartą co sprawi, ze danie zgęstnieje bez dodatku mąki.
  2. http://pysznygar.blogspot.com/2011/01/fasolka-po-bretonsku.html
przepisy kuchnia kulinaria warzywa obiad przekąska tortilla fasolka po bretonsku fasolka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze