Fasolka po bretońsku

Ocena:

4.41 (177)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Fasolka po bretońsku należy do tradycyjnych dań kuchni polskiej. Podstawowym składnikiem potrawy jest biała fasola typu mały jaś, sos pomidorowy, kiełbasa i boczek. Można ją podać na obiad lub jako dodatek do śniadania. Talerz z fasolką po bretońsku przyjemnie rozgrzewa i syci. To idealne danie na chłodniejsze pory roku.

Składniki:

  • biała fasola  500 g

  • woda  1 l

  • sól  8 g

  • cebula  1 szt.

  • boczek wędzony  300 g

  • kiełbasa  400 g

  • pomidory w puszce  800 g

  • cząber  5 g

  • majeranek  1 szczypta

  • pieprz  3 g

  • liść laurowy  4 szt.

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Moczenie fasoli: wsypujemy ją do dużego garnka i zalewamy zimną wodą tak, aby powierzchnia wody była ok. 10 cm nad nasionami. Garnek przykrywamy pokrywką i zostawiamy na noc do namoczenia na ok. 10 godzin (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu moczenia fasoli).

  • Krok 2:

    Gotowanie fasoli: po namoczeniu odcedzamy fasolę na durszlaku i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy 1 l wody i wstawiamy do zagotowania. Gotujemy przez ok. 90 min, do czasu, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę soli (5 g)

  • Krok 3:

    Smażenie dodatków: cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plastry. Wrzucamy na patelnię boczek i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy kiełbasę i podsmażamy razem z boczkiem. Zdejmujemy mięso z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy cebulę przez ok. 5 min., po czym dodajemy boczek i kiełbasę. Smażymy kolejne 5 min.

    Boczek i cebula
  • Krok 4:

    Sos pomidorowy: smażone na patelni dodatki zalewamy pomidorami z puszki. Całość mieszamy i podgrzewamy przez ok. 5 min.

    fasolka-po-bretońsku
  • Krok 5:

    Fasolka po bretońsku:  do sosu przekładamy fasolę wraz z wodą, w której się gotowała. Doprawiamy ją cząbrem, majerankiem, szczyptą soli i pieprzu. Wrzucamy liście laurowe, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 minut.

  • Krok 6:

    Podawanie: fasolka po bretońsku najlepiej smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem. 

Porady

  • Potrawę można przygotować z fasolki jaś w puszce. Wtedy pomijamy dwa pierwsze kroki i od razu przechodzimy do smażenia dodatków. To o wiele szybsza wersja, ale fasolka z puszki nie będzie miała takiego samego smaku jak świeżo ugotowana. 
  • Fasolka po bretońsku jest smaczna zarówno z większymi, jak i mniejszymi nasionami. Jednak polecamy te mniejsze o wielkości ok. 2 cm – szybciej się gotują i zgrabnie wyglądają. 
  • Ważnym składnikiem są pomidory, które możemy dodać w różnej formie. Latem warto sięgnąć po świeże warzywa, które należy sparzyć, obrać ze skórki i dokładnie zmiksować. Poza sezonem lepszą opcją będzie przecier pomidorowy, passata lub pomidory z puszki. 
  • Jeśli chcemy przygotować nieco zdrowszy wariant fasolki po bretońsku, możemy zrezygnować ze smażenia kiełbasy i boczku, a zamiast tego obgotować je w wodzie.
  • Danie możemy przygotować również w wersji bezmięsnej, np. z tofu lub seitanem
  • Do potrawy można dodać odrobinę sosu sojowego, który nada jej ciemniejszy i głębszy odcień oraz bardziej wyrazisty smak.
  • Świetnie smakuje posypana posiekaną natką pietruszki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przepis na fasolkę po bretońsku

Fasola po bretońsku jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej, jednak trudno nie zauważyć związku z popularną w Wielkiej Brytanii „baked beans”, czyli fasolką w sosie pomidorowym. Być może przepis na nią został przywieziony przez emigrantów, a następnie nieco zmieniony i dostosowany do rodzimych smaków oraz dostępnych produktów.

Brytyjska fasolka w sosie pomidorowym to bezmięsny dodatek, który jest nieodłącznym składnikiem English breakfast, czyli angielskiego śniadania z jajkami sadzonymi, smażonymi kiełbaskami i pieczarkami.  

Fasolka po bretońsku z zasmażką

Jeśli chcemy, aby fasolka po bretońsku miała gęstszą konsystencję, możemy dodać do niej zasmażkę. W osobnym rondelku roztapiamy łyżkę masła (ok. 15 g) i mieszamy je z łyżką mąki pszennej (również 15 g). Do zasmażki dodajemy trochę sosu z fasolki (2–3 łyżki), mieszamy, po czym przelewamy całość na patelnię z potrawą.

Lżejszą wersję zasmażki przygotujemy, mieszając mąkę z zimną wodą (bez masła). Osoby na diecie bezglutenowej, zamiast mąki pszennej, mogą wykorzystać np. mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą.

Przyprawy do fasolki po bretońsku

Podstawowym ziołem dodawanym do fasolki po bretońsku jest oczywiście majeranek – bez niego trudno wyobrazić sobie to danie. Nadaje on całości niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ponadto ułatwia trawienie. 

Do fasoli po bretońsku, oprócz majeranku i podstawowych przypraw, takich jak sól i pieprz, można dodać:

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne