Kokardki na ciepło z szynka, groszkiem i żółtym serem.
Składniki:
100g makaronu kokardki,
7 łyżek mrożonego groszku,
3 łyżki masła lub oliwy z oliwek,
mała cebula cukrowa,
50g gotowanej szynki,
garść (lub więcej) startego parmezanu (lub innego sera żółtego),
sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony),
listki bazylii
Farfalle con piselli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie, odcedzic. Cebule obrac, umyc i pokroic w drobna kosteczke, szynko drobno pokroic, ser zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzac tluszcz i wrzucic cebule, podsmażyć ok. 2 minuty, po czym dodac groszek (zamrozony), przyprawic pieprzem i sola, smazyc na srednio duzym ogniu, przez ok. 10 minut, dodac szynke, zamieszac, podsmażyć ok. 2-3 minut, po czym dodac makaron, smazyc ciagle mieszając przez ok. 3-4 minuty. Wyłożyć na duzy talerz, posypac żółtym serem, udekorowac listkami bazylii i spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.