Fala Dunaju

Ciasto ,które zawsze się udaje

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 3.62 z 13 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 kost. margaryny KASIA
  • 6 jajek
  • 1 szkl.cukru drobnego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. zimnego mleka
  • dodatkowo:
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 paczka mrożonych wiśni lub 1 słoik wypestkowanych
  • Krem:
  • 1 żółty budyń ugotowany według przepisu na opakowaniu
  • 1 kost. margaryny KASIA
  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • lub kakao

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem do białości.Dodawać stopniowo do masy po jednym jajku,potem dodajemy mąkę z proszkiem.Masę dobrze wymieszać, dodać mleko i ciasto dzielimy na dwie części. Do 1 części dodajemy kakao i wodę ,dobrze wymieszać.Do drugiej części dodajemy budyń śmietankowy. Na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę(42cm na 24cm) wyłożyć jasne ciasto , potem robimy 5 rzędów wzdłuż blachy ciemnym ciastem .Na wierzch posypujemy odmrożone i ocieknięte z soku wiśnie (jeśli użyć chcemy ze słoika wiśnie, to przesypujemy na sito ,aby ociekły z soku).Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy ok.40 minut sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest suche.
  2. Zaczynamy robić krem,margarynę z cukrem ucieramy na biały puch,potem stopniowo po 1 łyżce ostudzony budyń. Chwilę ucieramy na jednolitą masę. Wierzch upieczonego ,ostudzonego ciasta smarujemy kremem i na krem ścieramy czekoladę lub przez sitko posypujemy kakao.Tak przygotowane ciastko ląduje do lodówki.
deser wiśnie mąka margaryna mleko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze