4.35 (191)
Wafle z kajmakiem to nieskomplikowany deser z dwóch elementów. Masę krówkową, która łączy chrupkie warstwy, warto zrobić od podstaw, gotując mleko z cukrem. Można też wykorzystać gotowy krem z puszki – wystarczy go podgrzać i rozmieszać. Słodkie nadzienie urozmaicą takie dodatki jak wiórki kokosowe, kakao, kawa lub sól morska. Sprawdźcie przepis na wafle z kajmakiem i masłem. Pokazujemy krok po kroku, jak przygotować słodką masę i wykończyć deser.
mleko 1 l
cukier 400 g
cukier waniliowy 8 g
masło 200 g
wafle 170 g
Wlewamy mleko (najlepiej pełnotłuste – 3,2%) do garnka z grubym dnem. Zagotowujemy je. Wsypujemy drobny biały cukier i cukier waniliowy (lub dorzucamy rozkrojoną laskę wanilii). Mieszamy, aż całkowicie się rozpuszczą. Możemy użyć też innych aromatycznych dodatków, takich jak cynamon, goździki i skórka z pomarańczy. Przepis na dulce de leche (argentyński kajmak) podpowiada, żeby dosypać sodę oczyszczoną. Składnik ten pomaga zapobiec koagulacji białek, kiedy mleko stopniowo się redukuje i zwiększa się kwasowość masy. Soda wspiera też proces karmelizacji. Dzięki niej otrzymamy aksamitny, brązowy krem mleczny, który pozwoli stworzyć idealne wafle przekładane kajmakiem.
Artur Rogalski
Podgrzewamy mleko na małej mocy palnika (bez przykrycia) przez godzinę. Po tym czasie mieszanka zacznie gęstnieć. Od tej pory musimy uważać, żeby nie przypalała się od spodu. Co jakiś czas mieszamy ją silikonową szpatułką. Gotujemy jeszcze przez około 2 godziny. Masa kajmakowa do wafli powinna być jasnobrązowa, gęsta i kremowa. Zdejmujemy ją z ognia. Kiedy przestygnie, możemy dodatkowo przetrzeć ją przez sito, żeby pozbyć się ewentualnych grudek skarmelizowanego cukru. Jeśli nie chcemy używać jej od razu, przełóżmy ją do słoiczków. Przechowywana w lodówce zachowa świeżość nawet przez kilka tygodni. Zwolennicy szybszych rozwiązań mogą pominąć powyższe kroki i przyrządzić wafle z kajmakiem z puszki. Taki gotowy krem wystarczy lekko podgrzać i rozmieszać.
Artur Rogalski
Wafle kajmakowe dużo zyskają i będą się różnić od innych, jeśli dodamy do masy ulubione składniki, często wykorzystywane w wypiekach, na przykład bakalie. Dorzućmy wiórki kokosowe, posiekane orzechy, kawę, kakao, żurawinę lub maliny liofilizowane. Popularnym rozwiązaniem jest wzbogacenie mlecznego karmelu kryształkami soli morskiej. Doskonale przełamuje ona słodycz masy. Podobną rolę może odegrać szczypta pieprzu cayenne. Pikantny smak przyda się zwłaszcza wtedy, kiedy łączymy kajmak z kakao lub czekoladą. Pamiętajmy, żeby dodatki były drobne. Jeśli będą zbyt duże, mogą utrudnić sklejenie wafelków.
Artur Rogalski
Kroimy masło w kostkę. Dorzucamy je do jeszcze ciepłej masy krówkowej. Mieszamy łyżką lub szpatułką, aż się rozpuści. Innym sposobem jest utarcie miękkiego masła mikserem na puch i stopniowe dodawanie kajmaku (może być już wtedy całkowicie wystudzony). Łączymy składniki, aż powstanie jednolita, kremowa, lśniąca masa.
Artur Rogalski
Układamy pierwszy wafel na czystej, suchej, płaskiej powierzchni. Rozsmarowujemy na nim kajmak z masłem (najlepiej za pomocą długiej szpatułki do tortu). Upewniamy się, że wypełniliśmy wszystkie zagłębienia. Kremu nie powinno być zbyt dużo, bo wafelki za bardzo rozmiękną, ale nie możemy też nałożyć go za mało, ponieważ wtedy warstwy się nie skleją. Powtarzamy czynność, aż zużyjemy wszystkie składniki. Wierzch pozostawiamy suchy. Zabezpieczamy wafle z masą kajmakową folią spożywczą i obciążamy je. Możemy przycisnąć je deską do krojenia i dodatkowo ułożyć na niej coś ciężkiego, na przykład książkę lub kamionkowe naczynie. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin (czas niewliczony do klasyfikacji dania).
Artur Rogalski
Dzielimy gotowe wafle kajmakowe na porcje w kształcie trójkątów, kwadratów lub rombów za pomocą ostrego noża z długim ostrzem. Nie przyciskamy go zbyt mocno i przytrzymujemy całość płaską dłonią, żeby warstwy nie rozklejały się podczas krojenia. Wafelki warto przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, żeby nie nasiąkały wilgocią. Pozostaną świeże nawet przez tydzień. Można ozdobić je z wierzchu polewą czekoladową i obsypać płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami włoskimi.
Artur Rogalski
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.